Vanuit het niets beginnen en samen iets heel moois bouwen

Personalia

Naam: HJ Kettelarij
Geboren: Elsen, 25 april 1954
Beroep: pijpleidingen opzichter
Bekend van: buurtbestuur, optochtwagen, man van Alie en heeeel veel vrijwilligerswerk

HJ-1 HJ-2 HJ-3

Het grootste misverstand over mij
Dat ik voor mijn werk maar een beetje langs de weg toer en niet werk! Gelukkig houdt mijn werk wel iets meer in. Niet dat het afleggen van al die kilometers vervelend is. Mijn werkgebied strekt zich uit van Gouda tot Denekamp en Utrecht tot aan Zaltbommel. Zo maak ik heel wat kilometers. Ik bestrijk dit gebied samen met nog een collega. Het mooie aan mijn werk is dat ik mijn eigen agenda beheer waardoor ik flexibel ben in mijn werkuren.

Ik heb nergens spijt van
Nee, zegt HJ lachend. Misschien zou ik een aantal dingen iets anders doen. Maar ik heb geen speciale wensen op dit gebied. Dat betekent dus dat je een gelukkig mens bent? Ja! Ik ben gezond, mijn familie is gezond, ik heb werk. Wat moet ik nog meer wensen!

Ik herken heel veel van mezelf in m’n kinderen
Er komt een aarzelend antwoord. Ja, ze hebben beide een goede arbeidsmoraal, het zijn aanpakkers. Maar ik denk dat andere mensen uit mijn omgeving meer herkennen dan ik dat zelf doe en dat beter kunnen benoemen. Hierop begint Alie instemmend te knikken en vult HJ aan. “Steven lijkt qua karakter meer op HJ en Ruben meer op mij”.

Het opa zijn heeft me veranderd
Nee, tot nu toe nog niet. Natuurlijk vind ik het leuk dat ik opa ben geworden. Maar hier merk ik nu nog weinig van. Ik voel me nog geen opa. Volgens mij komt dat straks als Sem wat ouder is en je ook herkent. En misschien ook wel als we straks op donderdag gaan oppassen. Het huis is al helemaal klaar voor de oppasdag, Sem heeft zelfs zijn eigen kamertje in huize Kettelarij.

Soms droom ik er van om iets heel anders te doen
Hier moet HJ toch even over nadenken. “Nee, eigenlijk niet! Ik heb niet de behoefte om bijvoorbeeld een lange reis te maken. Ik vind 10 dagen van huis lang genoeg. Ik ben gewoon prima tevreden met wat ik nu doe en heb. En ik woon hier met veel plezier. Geen bijzondere of aparte wensen dus.
Maar dan bemoeit Alie zich er toch even meer. “Je hebt het wel eens gehad over een eigen horecabedrijf”. HJ geeft toe dat dit klopt. “Het werken in de horeca heb ik al jaren met heel veel plezier gedaan. Maar om hiervan nu mijn werk te maken? Nee, zo voor erbij was het prima en goed te combineren.

Als er geen optochtwagen meer zou zijn, val ik in een zwart gat
Nee, want ik heb altijd wel iets te doen. Maar als de tijd voor het wagenbouwen er weer aan zit te komen, dan begint het toch al wel te kriebelen hoor. Ik vind dit gewoon super mooi om te doen. Al vertellende wordt HJ steeds enthousiaster. “Wat ik vooral een uitdaging vind is alle creativiteit die samen komt en het overleggen en bedenken met elkaar. Vanuit het niets beginnen en samen iets heel moois bouwen.
Maar als er geen wagen van de buurt zou zijn, dan bouw ik er een voor Sem! Maar zonder gekheid, natuurlijk zou ik me ook prima vermaken zonder wagenbouwen. Er is altijd wel iets te doen of te bedenken. Maar tot nu toe mag ik er graag aan meewerken.

Vakantie hoeft voor mij niet
Jawel hoor, maar liefst 3x per jaar! In januari op wintersport en dan in het voor- en najaar nog een keer. Als ik moest kiezen, dan is de wintersport mijn favoriet. Dat had ik al veel eerder moeten doen. Het is gewoon fijn om even weg te zijn van huis, even de boel de boel te laten en niets hoeven.

Ik ben het gelukkigst…
Als alles gewoon z’n gangetje gaat en er geen rare dingen gebeuren. Het dagelijkse ritme bevalt het best. Alles gaat goed, mag niet klagen. Maar eigenlijk moet ik dit niet hardop zeggen, want dan gaat het juist mis.